Plata se poate face online, cu cardul, în condiții de securitate maximă. Polița RCA va fi emisă imediat după efectuarea plății.
De regulă, polița RCA va fi emisă instant după efectuarea plății. În cazul în care nu se întâmplă acest lucru, polița va fi emisă manual de către colegii noștri.
De luni până vineri, de la 9 la 17, polița RCA va fi emisă în maxim 30 de minute. În intervalul 17-22, de luni până vineri, în timpul weekend-urilor și al sărbătorilor legale, poate dura puțin mai mult. În intervalul 22-9, polița va fi emisă imediat după ora 9.
În cazul în care există întrebări legate de date, este posibil să vi se ceară documente suplimentare.
Da, veți primi o notificare prin e-mail cu privire la expirarea poliței RCA. Asigurați-vă că introduceți corect datele de contact pentru a primi notificările corect, altfel nu veți primi mesajele noastre.
Constatarea amiabială este un document care se completează de către părțile implicate într-un accident de circulație, în cazul în care daune sunt minore și nu sunt implicate persoane rănite. Constatarea amiabială are rolul de a simplifica și de a accelera procesul de despăgubire a daunelor.
Constatarea amiabilă se poate utiliza în următoarele situații:
- Sunt implicate maxim două vehicule.
- Nu sunt implicate persoane rănite.
- Partea vinovată este cunoscută și recunoscută de ambele părți.
În concluzie, constatarea amiabil este un instrument care poate fi utilizat pentru a simplifica și a accelera procesul de despăgubire a daunelor minore cauzate de un accident de circulație.
Tarifele RCA sunt calculate electronic, luând în considerare mai mulți factori, cum ar fi:
- Categoria vehiculului
- Capacitatea cilindrică
- Masa maximă autorizată
- Anul de fabricație
- Combustibilul
- Marca și modelul
- Localitatea
- Clasa de bonus-malus a asiguratului
Acești factori pot influența semnificativ prețul final al poliței, uneori chiar dublu. Prin urmare, este necesar să se furnizeze toate aceste date pentru a obține o ofertă corectă.
Este extrem de important ca datele din ofertă și poliță să reflecte realitatea curentă. Dacă nu sunteți proprietarul vehiculului, dar îl folosiți, trebuie să treceți toate datele proprietarului, exact ca în talon, inclusiv CNP-ul sau CUI-ul. Altfel, polița nu are nicio valoare. Puteți folosi datele dvs personale la rubrica “adaugă șofer”.
Dacă ați cumpărat vehiculul și aveți un contract de vânzare-cumpărare, atunci puteți trece datele noului proprietar, din momentul în care contractul de vânzare-cumpărare a fost înregistrat la un organ fiscal, adică ați fost luat în evidență la impozite. Dacă doar folosiți vehiculul altcuiva, trebuie să faceți asigurarea pe numele acelei persoane sau entități si trebuie sa existe acord de prelucrare a datelor oferit de persoana în cauză.
Începând cu 1 iulie 2020, polițele RCA sunt emise în mod electronic. Ele sunt valabile atât în format electronic, cât și în format tipărit pe o foaie A4 normală. Nu mai există o foaie specială, verde, pentru polițele RCA. Citiți informarea oficială aici: https://www.baar.ro/culoarea-politei-de-asigurare-carte-verde-incepand-cu-data-de-01-07-2020/
Începând cu 1 iulie 2020, Biroul Asigurărilor de Autovehicule din România (BAAR) a decis să schimbe culoarea cărții verzi din verde în alb, pentru a o uniformiza cu cea a celorlalte state membre ale Sistemului Carte Verde. De asemenea, noua carte verde se tipărește pe o foaie A4 normală, pentru a fi mai ușor de transportat.
În concluzie, cartea verde nu mai este verde din motive de uniformitate și pentru a fi mai ușor de transportat. Puteți consulta informarea oficială aici: https://www.baar.ro/culoarea-politei-de-asigurare-carte-verde-incepand-cu-data-de-01-07-2020/
Sistemul bonus-malus recompensează clienții fără daune și penalizează pe cei care provoacă daune, prin aplicarea unor reduceri sau majorări la tariful de bază. De exemplu, B8 reprezintă o reducere de 50% din tariful de bază, în timp ce M8 înseamnă o majorare de 80%. B0 corespunde tarifului de bază, iar B1-B8 aplică reduceri progresive.
Polița RCA acoperă daunele materiale, precum si daunele corporale și morale.
În cazul unei daune ușoare, în care sunt implicate maxim 2 vehicule și nu există vătămări corporale, trebuie să completați cu atenție constatarea amiabilă, să faceți schimb de numere de telefon și să păstrați o copie după RCA. Apoi, anunțați asigurătorul cât mai repede pentru a deschide dosarul de daună. În cazul daunelor mai grave sau când părțile nu se înțeleg, este necesar să faceți un proces verbal la poliție, urmat de procedura menționată anterior.
Polița RCA intră în vigoare cel mai devreme din ziua următoare încheierii acesteia. Puteți plasa o comandă cu valabilitate de la ziua următoare până la ora 17:00, 365 de zile pe an.
Da, veți primi despăgubiri de la asigurătorul șoferului vinovat, indiferent dacă acesta era sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Nu sunteți vinovat pentru comportamentul său.
Dacă autorul fuge de la locul accidentului, notați numărul de înmatriculare al vehiculului și raportați incidentul la poliție în maxim 24 de ore. Veți fi despăgubit. Dacă găsiți mașina avariată într-o parcare și autorul este necunoscut, va trebui să vă reparați singuri mașina.
Scrieți-ne la suport@pretulmeu.ro și răspundem cât mai repede posibil, 365 de zile pe an, 7 zile din 7.
Polița RCA se poate încheia pentru o perioadă multiplă de o lună, cu o valabilitate maximă de 12 luni. Online, puteți opta pentru perioade de 1, 2, 3, 6, 9 sau 12 luni. Pentru alte perioade, puteți sa ne contactați la suport@pretulmeu.ro
Ultima zi de valabilitate a poliței este specificată în documentul poliței. De exemplu, dacă polița are valabilitate de la 23 iunie până la 22 decembrie, atunci 22 decembrie este ultima zi de acoperire asigurătoare. Următoarea poliță ar trebui să înceapă din 23 decembrie.
Certificatul de daunalitate este un document eliberat de Biroul Asigurărilor de Autovehicule din România sau de ultimul asigurător la care ați avut polița RCA. Acesta atestă existența sau absența daunelor pentru o anumită perioadă de timp.
Dacă ați vândut mașina, aveți încă o poliță RCA valabilă și aceasta nu a fost folosită pentru despăgubiri, puteți solicita recuperarea primei de asigurare pentru perioada rămasă neasigurată. Aveți nevoie de polița RCA, contractul de vânzare-cumpărare sau factura de vânzare și o adeverință de radiere de la Fisc pentru mașina radiată. Cu aceste documente, contactați asigurătorul pentru a recupera banii pentru perioada rămasă neasigurată.
Aceasta este o cerință conform legislației actuale, fără de care nu se poate emite o poliță de asigurare RCA, cu excepția cazului în care vehiculul este nou și nu a fost ridicat de la dealer.
Acest câmp este optional, ceea ce înseamnă că oricine poate conduce vehiculul fără a fi necesar să fie menționat în acest câmp. În România, asigurările RCA sunt legate de vehicul, nu de șofer.
Dacă dețineți mai multe vehicule pe numele unei persoane fizice, la momentul reînnoirii, fiecare vehicul va beneficia de cea mai favorabilă clasă de bonus dintre toate vehiculele deținute. De asemenea, în cazul achiziționării unui vehicul nou, acesta va avea cea mai favorabilă clasă de bonus.
Decontarea directă este opțiunea prin care, în cazul în care sunteți implicat într-un accident în care sunteți partea vătămată (terțul păgubit), puteți solicita direct despăgubirea pentru daune materiale de la propria companie de asigurări RCA, fără a fi necesar să contactați asigurătorul persoanei vinovate. Cu toate acestea, celelalte proceduri, cum ar fi constatarea amiabilă sau constatarea făcută de poliție, trebuie totuși completate.
Vă rugăm să ne trimiteți un e-mail la adresa suport@pretulmeu.ro în care să descrieți succint eroarea și să atașați documentele care confirmă corectitudinea datelor corecte, cum ar fi talonul vehiculului și cartea de identitate a asiguratului.
Euroins a intrat în faliment și nu mai are autorizație de funcționare. Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) este administratorul interimar al societății. Polițele încheiate la Euroins sunt valabile până la declararea falimentului, respectiv 8 septembrie 2023. După această dată, polițele încetează de drept și trebuie încheiate noi polițe la o altă companie de asigurări.
În prezent, nu se pot rezilia polițele încheiate la Euroins. După publicarea deciziei ASF în Monitorul Oficial, se pot depune dosare de reziliere la FGA. Pana atunci ele raman valabile.
În prezent, polițele încheiate la Euroins sunt valabile conform perioadei de expirare trecute in polițe, nu mai mult însă de data de 07.12.2023. Polițele pot fi reziliate în avans prin solicitare de reziliere către Euroins, urmată de solicitare restituire primă rămasă pana la expirarea poliței de la FGA.
Termenul maxim de valabilitate al polițelor Euroins este data de 07.12.2023. După această dată, polițele încetează de drept și trebuie încheiate noi polițe la o altă companie de asigurări.