De ce ai nevoie de asigurare pentru locuință

De ce ai nevoie de asigurare pentru locuință
 
Asigurarea in general este conceputa ca un contract care sa iti ofere o “plasa de siguranta”, un mod de a preveni stresul suplimentar in cazul in care intervin pagube la bunurile pe care le detii, sau mai grav o deteriorare a sanatatii.

Cine trebuie sa asigure o locuinta? In primul rand atunci cand esti proprietar, fie ai mostenit o locuinta, fie ai muncit din greu pentru a achizitiona o locuinta, este esential sa iti protejezi bugetul pentru cazul in care se produce o paguba din neglijenta ta sau cauzata din exterior. In cazul in care ai achizitionat o locuinta prin credit bancar pe termen lung, banca impune o asigurare a locuintei care este cesioanata institutiei creditoare, dar primul interes este al tau personal. 

Ce se poate intampla? Cele mai dramatice pagube vin in urma unui cutremur, al unui incendiu sau al unei explozii urmate de incendiu. Care este sansa sa ti se intample? Anul trecut de exemplu s-a inregistrat o crestere cu 41% a numarului de incendii la nivel national, dintre care 16% au fost incendii la locuinte. Pot fi scurgeri de gaze, poate fi un vecin neglijent, poate exista o problema la instalatia electrica si pagubele produse in urma unui incendiu sunt de cele mai multe ori majore, respectiv distrugere totala a locuintei si a bunurilor din interior. Anul acesta s-au produs cutremure in zone care nu au mai fost expuse acestui fenomen de foarte multi ani sau in zone care nu pareau expuse deloc fenomenelor seismice.

Ce vedem zilnic la televizor? In ultimii ani sunt tot mai frecvente fenomenele meteo extreme: vijelii de intensitate nemaiintalnita care smulg acoperisuri sau copaci, ploi torentiale care blocheaza canalizarea orasului, grindina de mari dimensiuni. Toate aceste fenomene afecteaza atat blocurile cat si locuintele individuale. 

Cum functioneaza asigurarea de locuinta? Daca esti proprietar al unui apartament, asigurarea iti acopera propriile riscuri, dar in acelasi timp te ajuta la acoperirea costurilor de reparatie a elementelor de cladire comune: instalatii comune, lift, acoperis, fatada. La apartamente daunele frecvente pot fi minore, o inundatie de la vecini, o inundatie de la conducta proprie sau comuna avariata, poti la randul tau sa inunzi vecinii, aici intervenind clauza de raspundere civila sau poti sa locuiesti la ultimul etaj si apartamentul sa fie afectat de o infiltratie. In toate aceste cazuri, o analiza rapida facuta de un instalator sau zugrav, cateva poze cu daunele produse, transmiterea documentelor de proprietate si un cont bancar sunt pasii de efectuat pentru obtinerea despagubirii de la societatile de asigurare. Pentru pagubele majore, sigur trebuie sa existe o evaluare mai amanuntita, inclusiv o constatare din partea asiguratorului, dar termenul maxim de achitare al despagubirii conform conditiilor nu ar trebui sa depaseasca 30 de zile de la depunerea ultimelor documente solicitate.

Fii responsabil, ai grija de casa ta ca un bun proprietar si asigura-te ca ai un sprijin la nevoie alegand o asigurare completa a locuintei tale!


 
Încărcare...