Ce trebuie să știi despre asigurarea RCA

Ce trebuie să știi despre asigurarea RCA
 
Scopul asigurării RCA este acoperirea prejudiciilor produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie, și pentru cheltuielile de judecată făcute de aceștia în procesul civil. 

Asigurarea RCA se emite în numele proprietarului autovehicului asigurat, persoană fizică sau juridică. 

Asigurarea RCA acoperă și vătămarile corporale sau decesul produse călptorilor din vehiculul condus de persoana vinovată de producerea accidentului. 

Prejudiciile provocate terților sunt acoperite și de următoarele circumstanțe: 

-        Prejudiciile produse terților, drept consecință a conducerii vehiculului sub acțiunea băuturilor alcoolice sau a substanțelor stupefiante 
-        Prejudicii produse terților ca urmare a conducerii unui vehicul fără ITP valabil 
-        Prejudicii produse terților în urma conducerii unui vehicul fără permis de circulație valabil, sau conducerii unui vehicul fără consimțământul persoanei asigurate (  a proprietarului). 
-        Prejudicii produse prin fapta lucrului, respectiv scurgere, risipire, cădere accidentală de substanțe, materiale sau obiecte transportate, deshiderea accidentală a ușilor, inclusiv de către pasageri, deplasarea involuntară a autovehiculului. 

Notificarea unui accident trebuie făcută asiguratorului în maxim 5 zile lucrătoare de la producerea acestuia. 

În cazul producerii unei ciocniri între două autovehicule cu cauzarea de daune materiale, calea cea mai simplă de anunțare a asiguratorilor este prin completarea formularului de constatare amiabilă, în format fizic sau online. Atunci când ciocnirea dintre două vehicule cauzează și vătămări corporale sau o altă daună materială la un bun terț sau ciocnirea este între mai mult de două vehicule, constatarea evenimentului se face obligatoriu de către autorități, urmând ca avizarea către asiguratori să se facă în baza documentelor emise de autoritatea competentă. 

Poți alege clauza de decontare directă la asigurarea RCA, în această situație în cazul unei ciocniri simple între două autovehicule pe teritoriul Romaniei, dacă ești păgubit te adresezi propriului asigurator în vederea obținerii despăgubirii. 

Ai în vedere că polița RCA îți decontează și tractarea autovehiculului avariat. De asemenea poți beneficia de mașină la schimb pentru o perioadă limitată respectând condițiile legii. 

Polița de asigurare se poate prezenta autorităților de control de pe teritoriul României atât sub format de hârtie cât și electronic. Autoritățile au posibilitatea de a verifica în baza de date existentă valabilitații poliței RCA. 

Încărcare...