La sfârșitul anului 2023, șoferii din Romania au primit o veste îmbucurătoare: Guvernul a decis să prelungească înghețarea tarifelor RCA pentru următoarele șase luni.
În decembrie, au expirat aproape 1 milion de polițe RCA încheiate la Euroins, care, între timp, a intrat în faliment.
La momentul actual, cel mai mic tarif de referință pentru RCA se situează în jurul sumei de 1.000 de lei, pentru categoria de vârstă 51-60 de ani, aplicabil autoturismelor cu o capacitate cilindrică sub 1.200 de centimetri cubi. În schimb, tariful maxim ajunge la aproximativ 4.700 de lei pentru șoferii sub 30 de ani, care dețin autovehicule cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi.
Această măsură a inghetarii preturilor la RCA va avea efect asupra polițelor de răspundere civilă auto încheiate după intrarea în vigoare a noii reglementări. Fără această inițiativă, exista riscul unei creșteri excesive a tarifelor, mai ales într-o perioadă în care cererea din partea șoferilor a cunoscut o creștere bruscă.
Totuși, companiile de asigurări au exprimat îngrijorări cu privire la impactul înghețării tarifelor, afirmând că aceasta poate crea dezechilibre pe piață.
Pe piața asigurărilor auto obligatorii din România vor aparea probabil schimbări semnificative în ceea ce privește tarifele practicate. Aceste modificări sunt cauzate atât de factori interni, cât și de evoluțiile la nivel european.
Unul dintre factorii care au contribuit la schimbările de preț a fost creșterea numărului de accidente rutiere, ceea ce a generat o creștere a costurilor despăgubirilor pentru companiile de asigurări. Pentru a face față acestui trend ascendent, multe companii vor fi nevoite să ajusteze tarifele pentru polițele de asigurare auto obligatorii.
Calculeaza si compara pretul la RCA pe 2024 folosind calculatorul de pret din sectiunea RCA
Calculeaza si compara pretul la RCA pe 2024 folosind calculatorul de pret din sectiunea RCA